Ihokasvainten tunnistaminen

Julkaistu 23.1.2024

Ihon yleisimpien hyvän- ja pahanlaatuisten kasvainten tunnistaminen on terveydenhuollon ammattilaiselle tärkeä taito, koska ihokasvaimet ovat erittäin yleisiä potilaskäyntien syitä. On arvioitu, että yksittäisten ihomuutosten arviointi kuuluu yleisimpiin ihoon liittyviin konsultaatiosyihin avoterveydenhuollossa.

Kurssilla opit potilaskuvien avulla tunnistamaan yleisimmät hyvän- ja pahanlaatuiset ihokasvaimet. Saat tietoa siitä, miten kannattaa toimia, kun potilas tulee näyttämään yksittäisiä ihomuutoksia. Kurssin jälkeen ymmärrät ihokasvainten tunnistamisen sekä jatkotutkimusten (ihobiopsian) tärkeyden.

Kurssilla on ihokasvainten tunnistamisen tukemiseksi kehitetty kuvalinko-harjoitus, joka koostuu yleisimpien hyvän- ja pahanlaatuisten ihokasvainten kuvista. Kuvalingossa harjoitellaan ihokasvainten tunnistamista havainto-oppimisen metodeilla. Havainto-oppimisen metodit perustuvat intuitiivisten tunnistamiskykyjen kehittämiseen. Periaatteena on arvioida runsaasti kuvia, tehdä arviointipäätös nopeasti ja saada välitöntä palautetta.

Tekijät

Alexander Salava, LT, FT, Dos. Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, HUS. Ihotautien kliininen opettaja, Helsingin yliopisto.

Johanna Tulonen-Tapio, yleislääketieteen ja terveydenhuollon erikoislääkäri, Kustannus Oy Duodecim ja Etelä-Karjalan hyvinvointialue.

Heini Radi, KM, verkko-oppimisen asiantuntija, Kustannus Oy Duodecim.

Juuso Landgren, järjestelmäarkkitehti, Kustannus Oy Duodecim.

Ei käyttöoikeutta sisältöön

Oppimateriaali

Verkkokurssi

Laajuus

50 minuuttia

Kohderyhmä

Koulutus on suunnattu lääkäreille ja lääketieteen opiskelijoille. Se soveltuu myös ihomuutoksia arvioiville hoitajille ja muille terveydenhuollon ammattilaisille ja opiskelijoille.

Erikoistumispisteet

Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta on hyväksynyt verkkokoulutuksen teoreettiseksi kurssimuotoiseksi koulutukseksi seuraavasti: alat (tuntimäärä): ihotaudit ja allergologia (1), kirurgia / runkokoulutus (1), korva,- nenä- ja kurkkutaudit (1), syöpätaudit (1), työterveyshuolto (1).

Arviot

/ 614 arviota
Erinomainen, käytännönläheinen kurssi!
Suosittelen kertailemaan tämän kurssin kuvien avulla erilaisia ihomuutoksia .
Todella hieno työkalu, eniten innostuin siitä, että tätä voisi myös nuorempien kollegojen ja lääketieteenopiskelijoiden ohjauksessa ja opetuksessa hyödyntää ja suositella.