Ihon yleisimpien hyvän- ja pahanlaatuisten kasvainten tunnistaminen on terveydenhuollon ammattilaiselle tärkeä taito, koska ihokasvaimet ovat erittäin yleisiä potilaskäyntien syitä. On arvioitu, että yksittäisten ihomuutosten arviointi kuuluu yleisimpiin ihoon liittyviin konsultaatiosyihin avoterveydenhuollossa.

Kurssilla opit potilaskuvien avulla tunnistamaan yleisimmät hyvän- ja pahanlaatuiset ihokasvaimet. Saat tietoa siitä, miten kannattaa toimia, kun potilas tulee näyttämään yksittäisiä ihomuutoksia. Kurssin jälkeen ymmärrät ihokasvainten tunnistamisen sekä jatkotutkimusten (ihobiopsian) tärkeyden.

Kurssilla on ihokasvainten tunnistamisen tukemiseksi kehitetty kuvalinko-harjoitus, joka koostuu yleisimpien hyvän- ja pahanlaatuisten ihokasvainten kuvista. Kuvalingossa harjoitellaan ihokasvainten tunnistamista havainto-oppimisen metodeilla. Havainto-oppimisen metodit perustuvat intuitiivisten tunnistamiskykyjen kehittämiseen. Periaatteena on arvioida runsaasti kuvia, tehdä arviointipäätös nopeasti ja saada välitöntä palautetta.

Tekijät

Alexander Salava, LT, FT, Dos. Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, HUS. Ihotautien kliininen opettaja, Helsingin yliopisto.

Johanna Tulonen-Tapio, yleislääketieteen ja terveydenhuollon erikoislääkäri, Kustannus Oy Duodecim ja Etelä-Karjalan hyvinvointialue.

Heini Radi, KM, verkko-oppimisen asiantuntija, Kustannus Oy Duodecim.

Juuso Landgren, järjestelmäarkkitehti, Kustannus Oy Duodecim.