Tunnetko diabeettisen retinopatian?

Julkaistu 7.5.2020

Osaatko tunnistaa diabeettisen retinopatian? Entä tunnetko valtimonkovettumistautiin liittyviä silmänpohjamuutoksia?

Diabeettisen retinopatian diagnostiikassa keskeistä on silmänpohjien huolellinen tutkiminen. Vihersuotimen kanssa otetut mustavalkoiset silmänpohjakuvat osoittavat pienimmätkin muutokset selvästi. Tällä kurssilla voit opiskella kuvien ja interaktiivisten tehtävien avulla silmänpohjamuutosten toteamista, tulkintaa ja muutosten vaikeusasteen määrittelyä. Voit verrata havaintojasi mallivastauksiin ja suunnitella potilaan jatkohoitoa ja seurantaa.

Tekijät

LKT Paula Summanen toimii osastonylilääkärinä HYKS Silmäklinikalla ja on diabeetikoiden silmänpohjakuvauksen vastuulääkäri.

LT Kustaa Hietala on silmätautien erikoislääkäri ja toimii osastonylilääkärinä Keski-Suomen keskussairaalassa.

LT Gunvor von Wendt on silmätautien erikoislääkäri ja ollut käynnistämässä Helsingin kaupungin silmänpohjakuvaustoimintaa.

Ei käyttöoikeutta sisältöön

Oppimateriaali

Verkkokurssi

Laajuus

180 minuuttia

Kohderyhmä

Silmälääkärit, yleislääkärit, työterveyslääkärit ja diabetologit, e.m. aloille erikoistuvat sekä lääketieteen opiskelijat.

Erikoistumispisteet

Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta on hyväksynyt verkkokoulutuksen teoreettiseksi kurssimuotoiseksi koulutukseksi seuraavasti: alat (tuntimäärä): silmätaudit (3), sisätaudit / eriytyvä koulutus (3), sisätaudit / runkokoulutus (3), endokrinologia (3), työterveyshuolto (3).

Arviot

/ 329 arviota
Suosittelen lämpimästi!
Sain tietoa silmänpohjakuvissa näkyvistä muutoksista ja opin tunnistamaan niitä.
Opin kuvien perusteella retinopatian ja makulopatian vaikeusasteen tunnistamista.