Osaatko ehkäistä kohdunkaulan syöpää?

Julkaistu 5.6.2018 • Päivitetty 15.3.2023

Kohdunkaulasyöpä on maailmanlaajuisesti naisten kolmanneksi yleisin syöpä, mutta seulonnan avulla maassamme estetään yli 80 % syöpätapauksista ja -kuolemista. Kohdunkaulan solumuutosten diagnoosi ja hoito perustuvat sytologiaan, kolposkopiaan ja sen yhteydessä otettujen kudosnäytteiden histopatologiseen tutkimukseen.

Kurssilla opit videoiden avulla papa-näytteen ottoa, kolposkopian tekemistä ja oikeaa tapaa tehdä sähkösilmukkahoito. Voit harjoitella potilastapausten avulla kolposkopian, sytologian ja histologian tulkintaa. Suunnittele hoito ja seuranta ja tarkista, ovatko ratkaisusi Käypä hoito -suosituksen mukaisia. Kurssin lopuksi voit testata osaamistasi lopputentillä.

Tekijät

LKT, dosentti Pekka Nieminen, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri toimii osastonylilääkärinä HYKS naistentautien ja synnytysten poliklinikkalinjalla.

LT, dosentti Maija Jakobsson, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri toimii ylilääkärinä ja linjajohtajana Hyvinkään sairaalassa.

LT Laura Kotaniemi-Talonen, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri toimii erikoislääkärinä TAYSin naistentautien poliklinikalla ja kliinisenä opettajana Tampereen yliopistossa.

Ei käyttöoikeutta sisältöön

Oppimateriaali

Verkkokurssi

Laajuus

150 minuuttia

Kohderyhmä

gynekologit, patologit, iho- ja sukupuolitautien lääkärit, yleislääkärit, työterveyslääkärit, em. aloille erikoistuvat lääkärit sekä lääketieteen opiskelijat

Erikoistumispisteet

Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta on hyväksynyt verkkokoulutuksen teoreettiseksi kurssimuotoiseksi koulutukseksi seuraavasti: päätös HY19/041, alat (tuntimäärä): Ihotaudit ja allergologia(3), Naistentaudit ja synnytykset(3), Patologia (3), Työterveyshuolto(3), Yleislääketiede(3).

Arviot

/ 230 arviota
Kolposkopiaa varten hyvä apuväline aloittelevalle erikoistuvalle, miksei valmiille gynekologillekin.
Hyvä ja hyödyllinen, kannattaa suorittaa.
Kuviin piirtäminen oli opettavaista.