Osaatko ehkäistä kohdunkaulan syöpää?

Julkaistu 5.6.2018 • Päivitetty 30.10.2018

Kohdunkaulasyöpä on maailmanlaajuisesti naisten kolmanneksi yleisin syöpä, mutta seulonnan avulla maassamme estetään yli 80 % syöpätapauksista ja -kuolemista. Kohdunkaulan solumuutosten diagnoosi ja hoito perustuvat sytologiaan, kolposkopiaan ja sen yhteydessä otettujen kudosnäytteiden histopatologiseen tutkimukseen.

Kurssilla opit videoiden avulla papa-näytteen ottoa, kolposkopian tekemistä ja oikeaa tapaa tehdä sähkösilmukkahoito. Voit harjoitella potilastapausten avulla kolposkopian, sytologian ja histologian tulkintaa. Suunnittele hoito ja seuranta ja tarkista, ovatko ratkaisusi Käypä hoito -suosituksen mukaisia. Kurssin lopuksi voit testata osaamistasi lopputentillä.

Tekijät

LKT, dosentti Pekka Nieminen, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja toimii osastonylilääkärinä HYKS naistentautien ja synnytysten poliklinikkalinjalla.

LT, dosentti Maija Jakobsson, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja toimii erikoislääkärinä HYKS naistentautien ja synnytysten poliklinikkalinjalla.

Ei käyttöoikeutta sisältöön

Oppimateriaali

Verkkokurssi

Laajuus

150 minuuttia

Kohderyhmä

gynekologit, patologit, iho- ja sukupuolitautien lääkärit, yleislääkärit, työterveyslääkärit, em. aloille erikoistuvat lääkärit sekä lääketieteen opiskelijat

Erikoistumispisteet

Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta on hyväksynyt verkkokoulutuksen teoreettiseksi kurssimuotoiseksi koulutukseksi seuraavasti: päätös HY19/041, alat (tuntimäärä): Ihotaudit ja allergologia(3), Naistentaudit ja synnytykset(3), Patologia (3), Työterveyshuolto(3), Yleislääketiede(3).

Arviot

/ 104 arviota
Kolposkopiaa varten hyvä apuväline aloittelevalle erikoistuvalle, miksei valmiille gynekologillekin.
Hyvä ja hyödyllinen, kannattaa suorittaa.
Kuviin piirtäminen oli opettavaista.