Saattohoito

Julkaistu 31.5.2016

Saattohoidon päämääränä on oireiden lievitys, kuolemaan valmistautuminen ja mahdollisimman hyvä elämänlaatu elämän lopussa. Perehdy saattohoidon vaiheisiin erilaisten potilastapausten ja tehtävien avulla.

Tällä kurssilla esittelemme saattohoidon periaatteita ja erityisyyttä. Kurssilla käydään läpi oirehoidon perusteet, hoitolinjaukset ja niiden merkitykset. Kurssilla käsitellään kuolevan ihmisen hoitotyön käytäntöjä korostaen kokonaisvaltaisuutta ja moniammatillista yhteistyötä. Kurssin tuottamiseen on saatu tukea vuoden 2014 Yhteisvastuukeräyksestä, jonka kotimaisena erityiskohteena oli valtakunnallinen saattohoitohanke.

Tekijät

TtT, ylihoitaja Mirja Sisko Anttonen työskentelee Terhokodissa.

Ylilääkäri Juha Hänninen toimii Terhokodissa.

TtM, sairaanhoitaja Hanna Hävölä toimii Pirkanmaan hoitokodissa.

LL, geriatrian ja yleislääketieteen erikoislääkärillä Tarja Konttilalla on palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys ja hän toimii Kuusamon terveyskeskuksessa.

Osastonhoitaja, kouluttaja Mira Pajunen toimii Sipoon kunnan vanhuspalveluissa pitkäaikaishoivan yksikössä.

LL, anestesiologian erikoislääkärillä Eero Vuorisella on kivunhoidon ja palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys ja hän toimii palliatiivisessa yksikössä Etelä-Karjalan sosiaali-ja terveyspiirissä Lappeenrannassa.

Avaa verkkokurssi

Oppimateriaali

Verkkokurssi

Laajuus

50 minuuttia

Kohderyhmä

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset sekä opiskelijat

Arviot

/ 9840 arviota
Hyvä, kattava tietoperusta saattohoidosta kaikille niille jotka tekevät saattohoitotyötä osana tai kokonaan työtehtävinään.
Kurssissa oli käyty erittäin hyvin läpi kaikki asiat palliatiivisesti hoidosta alkaen kuoleman jälkeiseen aikaan ja omaisten kohtaaminen oli otettu myös hyvin huomioon.
Rohkaisi keskusteluun entistä enemmän potilaan sekä omaisten kanssa.